Кремъл започна поредна наказателна акция срещу лидера на опозицията Навални

Русия добави Антикорупционния фонд на опозиционния политик в черен списък с чужди агенти

Опозиционният руски политик Алексей Навални. Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg Опозиционният руски политик Алексей Навални. Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg

Министерството на правосъдието в Русия обяви, че добавя Антикорупционния фонд в списъка с чужди агенти. По този начин властите в Москва засилват натиска срещу опонентите си, след като през лятото в столицата се проведоха няколко многохилядни протеста, съобщава Bloomberg.

След решението на руското правосъдно министерство неправителствената организация ще бъде подложена на строги регулации. Според руското законодателство тези регулации са предвидени за организации, които получават чуждестранно финансиране и развиват политическа дейност. Навални отрича обиненията. Той коментира, че фондът никога не е получавал пари от чужбина и че разчита предимно на дарения от руснаци.

„Този ход е поредният опит на Кремъл да заглуши неудобните гласове“, твърди говорителят на партията на Навални Кира Ярмуш.

Руските власти започнаха разследване през август по обвинения срещу фонда за пране на пари. През годините фондът е разкривал с видео материали охолния живот на близки до президента Владимир Путин олигарси. Навални и партньорите му отхвърлят обвиненията за участие в схема за пране на пари.

Още по темата

През юли и август в Москва се проведоха най-големите протести от 2012 г. насам. Общественото недоволство се породи, след като редица опозиционни политици не получиха разрешение за участие на местните избори, които се проведоха през септември.

След протестите бяха открити серия от съдебни дела срещу активисти и политици от опозицията. Голяма част от демонстрациите не бяха разрешени от местната власт в Москва.

Властите в Русия преследват голяма част от неправителствените организации. Сред тях е и сдружението за човешки права „Мемориал“. Организацията също е в списъка с чужди агенти на Кремъл.

Последни новини
Още от Новини