В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Няма място за сравнение между протестите в Москва и Париж

Цветан Кръстев, редактор в Bloombergtv.bg, В развитие, 26.08.2019

15:26 | 26 август 2019
Обновен: 15:28 | 26 август 2019
Цветан Кръстев, редактор на сайта Bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветан Кръстев, редактор на сайта Bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Руските власти обявиха, че не искат да се повтори случилото се в Париж по време на протестите на „жълтите жилетки“ и в Москва в опит да оправдаят насилието в руската столица. Двата протеста не могат да се сравняват, тъй като има фундаментални разлики. Това каза Цветан Кръстев, редактор в Bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„На първо място протестите в Париж бяха разрешени, докато повечето от демонстрациите в Москва са забранени. Исканията в Париж бяха социални, а тези в Русия са за честни избори, политически плурализъм, свобода на сдружаването, зачитането на основни човешки права и демокрация“.

Общественото недоволство в Русия започна преди повече от месец, когато редица опозиционни кандидати не получиха разрешение да участват на местните избори в Москва на 8-ми септември, коментира Кръстев.

"Един от видните критици на властта в Москва Алексей Навални излежа присъда от 30 дни, тъй като призоваваше хората да се включат в демонстрациите. Той едва ли ще се откаже и след освобождаването му протестите вероятно ще продължат".

Повечето от демонстрациите не получиха разрешение да се проведат. Поради това полицията беше напълно мобилизирани и бяха арестувани хиляди граждани, заяви той. 

„На протеста на 27-ми юли бяха арестувани над 1300 души, което рекорден брой арестувани в един ден от разпадането на Съветския съюз“.

Критиците на управлението в Русия изтъкват, че властта забранява протестите и по този начин Путин нарушава конституцията. Поради това много от протестиращите граждани си носят конституцията, в която пише, че имат право на свободно сдружаване, обясни Кръстев. 

Взривът в Архангелска област в началото на август върна горчивите спомени от трагедията в Чернобил, подчерта той.

"Властта е доста пестелива по отношение на обясненията за случилото се в Архангелска област. Поради това хората в региона се съмняват и се запасяват с йод. Случаят е показателен, тъй като сега и тогава през 1986 г. обществото не вярва на властта".

Вижте целия разговор във видеото.