Китайски банкери предупредиха за възможна валутна война със САЩ

Подобна стъпка може да ескалира и до други враждебни действия

Китайски юани. Снимка:Paul Yeung/Bloomberg Китайски юани. Снимка:Paul Yeung/Bloomberg

Бивши шефове на Китайската централна банка предупредиха за възможна продължителна валутна война със САЩ след рязката ескалация на напрежението в търговските отношения през изминалата седмица, пише Bloomberg.

Това, че САЩ нарече Китай валутен манипулатор е „сигнал за задълбочаваща се търговска война, която преминава във финансова и валутна“ и политиците трябва да са готови за дългосрочен конфликт, казва Чен Юан, бивш зам. управител на Китайската централна банка, на срещата China Finance 40 в Уичун, Хейлонджанг.

Бившият управител на КЦБ Джоу Ксияочуан заяви на същата среща, че конфликтите между двете най-големи икономики в света могат да се разпрострат от търговията в други области, включително политическата, технологичната и военната. Той призова за мерки, които да засилят глобалното влияние на юана, което да помогне да се преодолеят пречките от доминираната от американския долар финансова система.

Още по темата

Китайската централна банка позволи на юана да падне под нивото 7 за долар, което предизвика вербална реакция от САЩ. Вашингтон обвини Пекин във валутни манипулации, а Доналд Тръмп заплаши в Туитър, че преговорите планирани с Китай за следващия месец, могат да бъдат отменени.

Обвиненията във валутни манипулации са част от стратегията на американците в търговската война и те ще се отразят на Китай „по-дълбоко и мащабно“, каза още Чен Юан.

Последни новини
Още от Новини