Китайски медии обвиниха американски дипломат за протестите в Хонгконг

Държавният департамент на САЩ нарече Пекин "силов режим"

17:00 | 9 август 2019
Журналист сред протестите в Хонг Конг. Снимка:Justin Chin/Bloomberg
Журналист сред протестите в Хонг Конг. Снимка:Justin Chin/Bloomberg

След седмици наред на ескалиращи предупреждения и обвинения за потайната роля на САЩ в хонгконгските протести, медиите подкрепящи политиката на Пекин, публикуваха и данни за американски дипломат, замесен според тях в тези действия, пише Washington Post.

Про-пекинският вестник Ta Kung Pao пусна в четвъртък снимка на активисти на опозицията, които се срещат в хотел с Джули Ийди, дипломат в Консулството на САЩ в Хонгконг. Освен тази снимка, публикувани са били и данни за биографията на Ийди, както и имената на съпруга и децата и. После тези публикации се появиха и в много от китайските държавни медии. Това разгневи Държавния департамент и говорител на ведомството нарече действията на китайски медии „действия на силов режим“, което наля още масло в огъня на разгарящия се конфликт между Пекин и Вашингтон.

Според аналитици, тази тактика на Китай е добре позната и другаде по света, главно в Русия. Представянето на всякакъв вид протести като „цветни революции“, инспирирани от Държавния департамент и ръководени от ЦРУ, е стар метод за дискредитация и сплотяване на редиците около управляващите.

Жестоките критики и пропагандни атаки не са насочени директно срещу САЩ, а са класически похват на Комунистическата партия да манипулира общественото мнение в Хонгконг, казва Стив Цанг, директор на Института за Китай в SOAS University of London. След първите месеци на протести, китайските телевизии започнаха да излъчват кадри с насилие и оскверняване на китайските държавни символи, което в Азия се счита за особено обидно.

„Това е точно това, което те (Комунистическата партия) биха нарекли Единен фронт срещу външните врагове. Ние бихме го нарекли разделяй и владей“ каза Цанг „Целта е да се изолират протестиращите от основната маса от население и да се постави етикет за чужда намеса“.

Китайската реакция на протестите в Хонгконг започва да се втвърдява и тонът на Пекин става все по-заплашителен. Много политически анализатори говорят за все по-голяма вероятност Китай да използва сила, подобно на тази преди 30 години на площад Тянанмън в Пекин, за да не допусне разрастване на протестите и евентуалното им прехвърляне и на континента.