Китай е в по-силна валутна позиция, отколкото Тръмп си мисли

Пекин сега е по-малко загрижен за изтичането на капитали и лесно може да остави юана да се обезцени още

19:02 | 8 август 2019
Щатски долари, китайски юани. Снимка:Paul Yeung/Bloomberg
Щатски долари, китайски юани. Снимка:Paul Yeung/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда смята, че държи по-силната ръка в случай на валутна война с Китай. Не залагайте на това, пише Шули Рен за Bloomberg. 

Юанът е "под обсада", хиляди компании изоставят страната, a "огромни количества" пари се изливат от Китай в САЩ, написа президентът в отделни публикации в Twitter през последните два дни. Внушението е, че ръцете на Пекин са вързани заради риска от изтичане на капитали.

Последният опит на Китай да спре изтичането на капитали беше катастрофален. Между 2015 и 2016 г. Пекин изразходва около 800 милиарда долара, или 20% от валутните си резерви, за да стабилизира своята валута. Тогава банки, финансови конгломерати и богаташи се състезаваха да изтеглят пари от страната, купувайки луксозни хотели, застрахователни продукти и всякакви други задгранични активи.
Има обаче основателни причини да вярваме, че този път е различно. Пекин все още мисли за бягството на капитали, но е по-малко притеснен, отколкото в миналото.

През 2015 г. основен канал за изтичането на капитали от Китай беше валутният арбитраж. Офшорният юан се търгуваше на много по-ниски нива в сравнение с континенталния поради липсата на ежедневни ограничения на търговията. Банките и държавните предприятия с офшорни сметки можеха да спечелят лесни пари, просто като продават юана в континентален Китай и като го купуват по-евтино в Хонконг. Недостатъкът за Пекин беше настъпилото в резултат на това намаление на валутните резерви.

Цялата статия вижте в Investor.bg