Климатичните промени нажежават геополитическата обстановка

Повечето европейски граждани определят климатичните промени като най-значимия проблем

Снимка: Kazuhiro Nogi/Pool via Bloomberg Снимка: Kazuhiro Nogi/Pool via Bloomberg

Голяма част от европейските страни се подготвят за огромни жеги, като прогнозите са за рекордно висока температура в Германия, Франция и Великобритания, пише Bloomberg.

Независимо дали има суша в Индия, пожари в Сибир и Калифорния или наводнения в Аржентина, влиянието на климатичните промени се усеща в световен мащаб и попада в радарите на правителствата на редица държави.

Гражданите в седем страни членки на Европейския съюз определят климатичните промени като най-големия проблем, по-значим от въпросите по отношение на икономиката, миграцията и работните места. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща да направи политиките за опазване на околната среда топ приоритет на икономическата общност.

В страни като Австралия, САЩ и Канада въпросите за климатичните промени и околната среда за ключови за получаването на симпатиите на избирателите. Също така Полша планира да забрани добива на въглища с най-ниско качество, за да ограничи замърсяването на въздуха.

Още по темата

Дебатът за климата не е задължителен сблъсък между лявото и дясното. Китай въвежда мерки за намаляване на замърсяването на въздуха, докато Борис Джонсън заяви в първата си реч като министър-председател, че Великобритания ще се фокусира върху борбата с климатичните промени. Президентът на Франция Емануел Макрон се стреми да направи борбата с промените в климата топ приоритет на страните от Г-7. На противоположното мнение е президентът на САЩ Доналд Тръмп, който смята, че Парижкото споразумение е неефективно и прекалено скъпо. Поради това Тръмп извади страната от споразумението за климата, като това показва, че дебатът на международно ниво все още е в сила.

Последни новини
Още от Новини