Ръководството на Exxon среща гнева на акционери заради климатичните промени

Голяма част от акционерите на компанията смятат, че не се полагат достатъчно усилия за ограничаването на парниковите газове

16:31 | 4 май 2019
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Акционери в американската петролна компания Exxon Mobil започват битка срещу директорите заради отказа им да приемат предложение по отношение на борбата с климатичните промени. Те твърдят, че ще свалят доверието си от ръководството при гласуването на годишната конференция на компанията, пише Bloomberg.

Пенсионният фонд на щата Ню Йорк, който се оглавява от регулатора на щата Томас ДиНаполи, както и други акционери, обявиха, че ще гласува против директорите на Exxon на годишното събрание на 29-и май.

„Неадекватната позиция на Exxon за климатичните промени е сигнал за сериозен провал на корпоративното управление“, се посочва в позицията на акционерите.

Инвеститорите, които твърдят, че действат съвместно с инвеститорската група „Климатично действие 100+“ призоваха всички акционери да гласуват в подкрепа на избирането на независим председател на управителния съвет и създаването на комисия по климатичните промени.

Акционерите обясняват, че са се обвързали с Exxon за борбата срещу климатичните промени и ограничаването на парниковите газове от 2005 г., но според тях компанията не се справя с проблемите за разлика от конкуренти като BP, Chevron, Royal Dutch Shell и Total.