KKR предложи да купи миноритарните дялове на Axel Springer

Сделката може да оцени германския издател на около 6,8 млрд. евро

Логото на таблоида Bild, издаван от Axel Springer SE, 11 юни 2014. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Логото на таблоида Bild, издаван от Axel Springer SE, 11 юни 2014. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

KKR & Co. прави постъпки за изкупуване на миноритарните акции на Axel Springer в сделка, която може да оцени германския издател на около 6,8 млрд. евро. Бенедикт Камел, Bloomberg, коментира. 

Сделката все още не е финализирана, като се очаква американската инвестиционна компания KKR даизкупи свободно търгуемите акции на Axel Springer.

Германският издател е с преобладаващо притежание от вдовицата на основателя, Аксел Шпрингър - Фрида Шпрингър. Заедно с дела на главният изпълнителен директор Матиас Дьопфнер тези участия съставят около 45% от акциите на компанията и не са част от сделката, посочи Камел.

Един от въпросите, които остават неясни е какво се случва с около 10% дял, притежаван от децата на Аксел Шпрингър.

Решението им дали да задържат своите акции може да наклони в една или друга посока везната ще получи ли контрола върху германския издател KKR или не.

Бенедикт Камел припомни, че през годините Axel Springer е опитала да се преобрази драстично.

Традиционно е асоциирана с издаването на вестници, но агресивно навлезе в класифицираните реклами, както тук в Германия, но и в чужбина.

Журналистът посочи, че бизнесът на компанията вече е много повече в дигиталната издателска дейност.

След евентуалното осъществяване на сделката с KKR като възможна цел за главния изпълнителен директор Матиас Дьопфнер би могло да е купуване на бизнеса на Ebay за класифицирани реклами eBay Classifieds в Германия, номер 1 в страната в тази област.  

Камер допуска Дьопфнер да опита да направи повече и в традиционната медийна област, тъй като по думите му Шпрингер и Дьопфнер винаги са се опитвали да защитят компанията от нови играчи като Google и Facebook.

Последни новини
Още от Новини