Total ще използва изкуствен интелект при сондажите

Компанията ще изгради до дни дигитален завод, в който ще работят до 300 инженери

Снимка: George Osodi/Bloomberg Снимка: George Osodi/Bloomberg

Енергийната компания Total планира да изгради дигитален завод през следващите седмици, за да разработи продукти с изкуствен интелект. По този начин френското дружество ще спести разходи за милиони долара за проучвателни и производствени проекти, пише Bloomberg.

Използването на изкуствен интелект за съхраняването на геоложки данни ще спомогне за идентифицирането на нови възможности и ще съкрати времето за получаването на лицензи, сондажи и откриването на залежи, коментира директорът на отдела по проучвания и производство в Total Арнолд Брилак в петък по време на конференция в Париж, посветена на енергийния сектор.

„Това ще ни помогне да оптимизираме използването на оборудването и ще свием разходите си“, обяснява Брилак.

В дигиталното предприятие ще работят между 200 и 300 инженери за успеха на проектите в Северно море, заяви изпълнителният директор на енергийната компания Патрик Пуян по време на форума. По този начин ще привлечем и млади специалисти в енергийната индустрия, допълни той.

Преди година Total и американската компания Google, която е собственост на Alphabet, сключиха споразумение за съвместното разработване на изкуствен интелект, за да се подобри процеса при събирането на данни от сондажите. Партньорството е много успешно, казва Брилак.

Цените на петрола се възстановиха след сериозния спад през 2015 г., но големите компании от бранша следят внимателно разходите си заради притеснения, че високо производство, геополитическото напрежение или забавянето на световната икономика ще се отразят негативно на търсенето.

 

Последни новини
Още от Новини