Партията на Ердоган губи ключови градове в местните избори

Коментар на Симин Демокан, Bloomberg, за местните избори в Турция

Снимка: Miguel Angel Sanchez/Bloomberg Снимка: Miguel Angel Sanchez/Bloomberg

Президентът на Турция Реджеп Ердоган губи политически контрол върху важни градове на местните избори, предава Bloomberg. Както управляващият алианс, така и основната опозиционна партия обявиха победа в Истанбул. Почти е сигурно, че опозицията печели и столицата Анкара. Според държавните медии обаче "Партия на справедливостта и развитието" печели националния вот с малко над 50%, а основната партия опонент получава 38% от гласовете. Коментар на Симин Демокан, Bloomberg, по темата.

Крайните резултати за Истанбул все още не са ясни. Въпреки това изглежда, че Партията на справедливостта и развитието на Ердоган губи в Анкара за първи път от 1994, но като цяло запазва властта си.

Демокан коментира, че местните избори със сигурност са били тест за популярността на Ердоган и припомни, че това е първият път, в който турците отиват до урните, откакто Турция премина от парламентарна на президентска форма на управление през 2018.

По думите ѝ изглежда да има вот на недоволство заради икономиката на страната. Турция наскоро изпадна в техническа рецесия за първи път от десетилетие, инфлацията е на много високи равнища - от около 20% , докато безработицата се намира на 9-годишен връх, коментира Демокан. 

Очаквайте видео.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини