Amazon може да бъде глобена за нелоялна конкуренция?

През 2018 г. ЕС глоби Google с 4.3 млрд. евро, сега под прицел е Amazon

Логото на Amazon.com Inc. в Кобленц, Германия, 23 ноемврир 2018. Photographer: Alex Kraus/Bloomberg Логото на Amazon.com Inc. в Кобленц, Германия, 23 ноемврир 2018. Photographer: Alex Kraus/Bloomberg

Американската компания за онлайн търговия може да бъде глобена заради нарушаването на правилата за конкуренция, заяви председателят на Комисията по монопола в Германия Ахим Вамбах, пише Bloomberg, позовавайки се на германското издание Welt am Sonntag.

“Платформата Amazon Prime е обвързана с различни услуги“, обяснява Вамбах. Според него само потребителите с абонаменти могат да гледат определени филми или сериали. В случая Вамбах визира пакета за членство на компанията. Германската комисия по монопола се явява като официален съветник на правителството в Берлин. Вамбах твърди, че става дума за разграничаване на продуктово ниво в Amazon.

През 2018 г. Европейският съюз (ЕС) глоби американската компания Google с 4.3 млрд. евро заради нарушаването на редица правила. Технологичната компания е въвеждала ограничения за производителите на Android устройства и редица мобилни оператори, за да бетонира доминацията си в онлайн търсачката.

Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер коментира в началото на март, че е започнало разследване срещу Amazon заради съмнения, че компанията се стреми да доминира спрямо по-малките магазини на платформата си за пазаруване. Тогава Вестагер предупреди, че ще бъдат предприети по-сериозни мерки преди изтичането на мандата ѝ в края на тази година.

Последни новини
Още от Новини