Петролът поскъпна заради напредъка на търговските преговори между САЩ и Китай

Спадът на добива на петрол в страните от ОПЕК също оказва влияние

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Цените на петрола отбелязаха нов ръст в понеделник, тласкани от намаления добив в страните от ОПЕК, както и от съобщенията, че САЩ и Китай са близо до постигането на споразумение в техния търговски спор, пише Investor.bg, като цитира Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,28% до 65,25 долара за барел.

От своя страна американският сорт West Texas Intermediate (WTI) увеличава стойността си с 0,23% до 55,93 долара за барел.

Повишението последва съобщенията, че САЩ и Китай са близо до приключване на своя продължил близо година търговски конфликт, който предизвика сериозни трусове в световната икономика.

Според източник напредъкът е бил постигнат, след като властите в Пекин са обещали структурни икономически промени и премахване на своите реципрочни мита върху американския внос.

Надеждите за разведряването на напрежението между двете най-големи световни икономики дадоха допълнително тласък на пазара, който се намира във възход последните два месеца заради намаляването на добива в Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници (ОПЕК).

Добивът на ОПЕК през февруари достигна четиригодишно дъно, показва проучване на Ройтерс. Това се дължи на преизпълнение на съкращението от страна на Саудитска Арабия и някои други държави от картела, като в същото време Венецуела – която е изключена от сделката, също принудително понижава производството.

„Износът на ОПЕК е намален с над 1,5 млн. барела дневно от ноември“, посочва банка Barclays в коментар от неделя.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини