Бундесбанк: Растежът на германската икономика ще е слаб през първото полугодие

Това може да създаде рискове за икономиката на ЕС

Заводът на Ford в Кьолн. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Заводът на Ford в Кьолн. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Няма сигнали, че икономическото забавяне в Германия може да прерасне в рецесия, обяви в понеделник централната банка на страната, пише Investor.bg, позовавайки се на Wall Street Journal.

Постъпващите икономически индикатори все още предполагат, че текущата икономическата слабост може да се окаже само временна, след което е възможен отскок през втората половина на годината, посочи Бундесбанк в представения в понеделник редовен месечен икономически доклад. 

Най-голямата европейска икономика успя да избегне "на косъм" рецесията в края на миналата година, след като през третото тримесечие БВП се сви с 0,2% (спрямо предходните три месеца) и това беше последвано от стагнация на икономиката (нулев растеж) през четвъртото тримесечие, припомня БНР.

Въпреки това все повече анализатори и политици се опасяват, че слабостта на германската икономика може да се окаже по-голяма и по-продължителна от очакваното, което би изложило на риск цялостното икономическо представяне на стария континент.

Слабите производствени поръчки, все по-мрачните бизнес нагласи и мудните бизнес инвестиции с оглед на растящата глобална несигурност в резултат на процеса на Brexit и на международните търговски конфликти предполагат, че е малко вероятно икономиката на Германия да възвърне възходящия си импулс през зимните месеци, прогнозира Бундесбанк и добави: "Всичко това подсказва, че основният темп на икономиката трябва да остане потиснат поне през първата половина на годината, но няма признаци, че забавянето ще се превърне в истински рецесионен спад".

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини