Пазарът изглежда да е двигателят на законодателите

Коментар на Джейн Фоли, ръководител форекс стратегии в Rabobank

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Мария Вайтман, главен стратег мултиактиви в State Street, и Джейн Фоли, ръководител форекс стратегии в Rabobank, коментираха ръстовете на пазарите и как се позиционират към тях.

"От дълго време нашето мнение бе, че пазарът се колебае между две крайности. От една страна имате много привлекателни оценки, а от друга има страх от срив на финансовите резултати и говорене за възможно рецесия", коментира Вайтман. Въпреки това от State Street смятат, че ръстът на финансовите резултати, конкретно на акциите в САЩ, е много градивен и следователно положителното пазарно настроение е обосновано.

Според Джейн Фоли обаче пазарът изглежда да е двигателят на законодателите. От една страна китайските власти се опасяват от забавянето на икономиката си и влагат ликвидност в нея, а от друга в САЩ Фед реагира на по-слабата възвращаемост в края на 2018 и направи потенциалната стъпка назад в увеличението на лихвите.

Все още има доста надвиснали облаци на хоризонта. Налице са търговски войни. Надяваме се да се постигне някакъв компромис, но все още сме наясно, че икономиките на Китай и на САЩ се забавят, а прогнозите за по-слаб ръст продължават. 

В случай на истинско влошаване тази година Фоли прогнозира, че по-предпочитаният актив-убежище на валутните пазарище ще бъде японската йена:

Миналата година доларът беше актив-убежище за голям брой инвеститори и се представи доста добре. Това, обаче, бе в условия на покачващи се лихви в САЩ и по-силен икономически ръст в страната. Когато премахнем тези фактори мисля, че йената отново се оказва водещият актив-убежище.

Целия коментар чуйте във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини