Русия провокира САЩ с приемането на талибани на мирните преговори в Москва

Талибаните настояват за изтеглянето на американските войски от Афганистан и не желаят да преговарят с правителството в Кабул

209-ти корпус на Афганистанската армия. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg 209-ти корпус на Афганистанската армия. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Русия провокира САЩ с приемането на представители на талибаните по време на преговорите за постигане на мир в Афганистан, които се провеждат в Москва. Представители на военна афганистанска група се присъединиха на конференцията, на която Русия покани редица държави от Южна Азия, съобщава Bloomberg.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани, който настояваше Кремъл да отмени срещата при такъв формат през септември, е изпратил четирима високопоставени представители на Съвета за мир в Афганистан.

Москва се стреми да се стигне до „вътрешен афганистански диалог“, който да прекрати продължаващата вече 17 години гражданска война в Афганистан, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров в началото на конференцията. Присъствието на двете страни е „важно, за да се изградят условия за пряка връзка между правителството в Кабул и движението на талибаните“, коментира Лавров.

Според анализаторите конференцията в руската столица няма да доведе до съществени промени. От друга страна, администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп изпрати на два пъти държавни представители за среща с талибаните през последните месеци и избра дипломатически представител, който да съветва по време на мирния процес. Талибаните обявиха, че са готови да преговарят със САЩ за прекратяването на войната, но не и с афганистанското правителство, което според тях е нелегитимно.

САЩ изпратиха на конференцията наблюдател от посолството си в Москва, тъй като през септември Белият дом отказа да участва на срещата, аргументирайки се, че тя не би разрешила конфликта.

„Присъствието е много важно“, заяви председателят на делегацията на Съвета за мир в Афганистан Азизулах Дин Мохамед. „Когато се постигне примирие, вече няма да има необходимост от американска войска в страната“, допълни той.

Президентът Гани се съгласи да участва на форума, тъй като осъзнава неговото значение въпреки малката вероятност да се постигнат конкретни споразумения, смята старши сътрудникът в подразделението за изследвания в Южна Азия на базирания във Вашингтон център „Удроу Уилсън“ Майкъл Кугелман. Засилващото се насилие в страната подсказва, че всяка среща с участието на представители на талибаните си струва заради развитието на мирния процес, отбелязва Кугелман.

Русия, която подкрепя исканията на талибаните за изтеглянето на американските войскови части, покани представители на страни от региона като Иран, Пакистан, Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан.

Членове на движението на талибаните присъстват на срещата, за да обсъдят възможността за изтеглянето на американските военни и постигането на мир в страната, посочи говорителят на представителството на талибаните в Доха Забихулах Муйахед.

Въстаническите групировки, които воюват с афганистанските сили и подкрепящите ги военни на САЩ, контролират около 50% от територията на Афганистан. Талибаните не са имали контрол върху толкова голяма част от територията на азиатската страна от 2001 г., когато бяха възпрени след военната инвазия на САЩ за унищожаването на тренировъчните лагери на Осама бин Ладен.

САЩ, които обвиняват Русия в доставянето на оръжия за талибаните, изпратиха още войски в Афганистан и осъществиха няколко въздушни удара.

Русия отрича да подпомага талибаните, но признава, че поддържа диалог с движението, което управляваше страната в периода между 1996 г. и 2001 г.  

Последни новини
Още от Новини