Банки в Германия отчаяно търсят служители

Затягането на правила след финансовата криза изстреля заплатите на специалистите по регулаторно отчитане

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Много банки в Германия отчаяно търсят служители за регулаторно отчитане. В резултат на това заплатите в тази област се увеличиха значително, според ново проучване на германската компания за подбор на кадри Banking Consult, предоставено на Bloomberg News.

Банките в Германия плащат на регулаторен служител от ранг на мениджър или вицепрезидент с четири до седем години професионален опит през тази година до 10 000 евро повече, отколкото през 2015 на подобни позиции. Увеличението се дължи на острия недостиг на квалифицирани работници и нарастващата сложност на задачите.

"От финансовата криза през 2008 банките са изправени пред повишени регулаторни изисквания в отчетите си", каза в интервю за Bloomberg News Торе Беренс, вицепрезидент на Banking Consult. "Първоначалните месечни или тримесечни отчети се превърнаха в ежеседмични искания от страна на властите, което доведе до значително увеличаване на регулаторната отчетност".

С оглед на бързо нарастващия обем на данните, IT служителите са особено търсени - не само от самите банки, но и от одитори и консултанти по управление.

За 2018 проучването идентифицира следните средни заплати: 

- старши служители с до 3 години професионален опит печелят средно около 55 000 евро (фиксирана заплата ) плюс бонус до 7 000 евро;
- специалисти с до 5 години опит получават фиксирана заплата между 60 000 евро и 70 000 евро плюс бонус между 5 000 и 13 000 евро;
- мениджъри с 5 или повече години опит получават фиксирана заплата между 80 000 и 105 000 евро плюс надбавка над 20 000 евро.

Точният размер на основната заплата зависи, наред с други неща, от това, къде работи служителят.

Фиксираните възнаграждения на големите одитори и консултантски фирми, които се специализират в отчитането на риска и нормативната база, са по-ниски - от 6 000 до 10 000 евро, но това отчасти се компенсира от бонуси. Резултатите от проучването са в съответствие с изявленията на най-големите банки в Германия.

"Задълженията за отчитане пред регулаторните органи са се увеличили от финансовата криза насам. В резултат на това броят на служителите, занимаващи се с тези отчети, се е увеличил ", заяви говорител на Deutsche Bank AG пред Bloomberg News.

Последни новини
Още от Новини