ЕК спря 4,5 млрд. евро по европейска програма в Чехия

Средствата за предприемачество и иновации са замразени за няколко месеца

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Европейската комисия спря евросредствата по програма за предприемачество и иновации в Чехия след одит, установил допуснати грешки, съобщава чешкото министерство на промишлеността, пише Investor.bg. 

Спрените средства са в размер на 4,5 млрд. евро и ще продължи няколко месеца, уточни говорителка на министерството. Пропуските са открити от одит на финансовото министерство.

Средствата са за периода след 2015 година, като предишни финансови решения не са засегнати, каза говорителката. 

Европейските средства за развитие допринесоха за излишъците в държавния бюджет през последните години и са тласък за инвестициите в икономиката на страната, която разчита на износа. За миналата година икономическият растеж на Чехия е бил 4,6 процента.

Новината за замразеното финансиране идва на фона на масови протести в понеделник с искане за оставката на премиера Андрей Бабиш, който е изправен срещу обвинения в злоупотреби с евросредства и липса на парламентарна подкрепа.

Близо шест месеца след парламентарните избори, които партията на премиера АНО спечели с мнозинство, той все още търси партньори за управлението на страната. В момента той е начело на временно правителство, след като загуби вот на доверие през януари.

Няколко хиляди протестиращи се събраха в Прага в понеделник, а над 2000 души излязоха по улиците на Бърно. Протести имаше и в други населени места в страната.

Самият Бабиш е обвинен в неправомерна употреба на европейски субсидии за 2 млн. евро преди около десетилетие.  Доводът на протестиращите е, че човек с криминални обвинения не може да бъде начело на страната.

Последни новини
Още от Новини