Столична община пусна апликация за синя и зелена зона

Приложението вече работи от няколко дни

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Столична община пуска ново мобилно приложение за „синя“ и „зелена“ зона, което ще „улеснява столичани и гостите на града“.

Това заяви пред „Фокус“ Румяна Милова, директор Дирекция „Паркиране и гаражи“ към Центъра за градска мобилност.

„Услугата дава възможност желаещите да се регистрират и да заплащат паркирането и чрез банкова карта, което ще бъде изключително полезно за чужденци или български граждани, живеещи извън страната и нямащи достъп до българските мобилни оператори", обясни тя.

„По този начин всяко едно плащане в зоната ще бъде извършвано от картата на ползвателя на услугата паркиране. Искам да успокоя гражданите, че цената остава същата, тоест сметката на ползвателя няма да бъде задължена с допълнителни такси – те ще бъдат за сметка на приложението. За самото приложение, то посочва в коя зона се намира в момента ползвателят. Имаме много случаи, в които гражданите се объркват къде се намират, дали са „синя“ или „зелена“ зона и плащат за „зелена“, а са в „синя“, поради което биват санкционирани. Така че това нещо може да бъде избегнато, като се използва приложението“, коментира тя.

Милова уточни, че приложението вече работи от няколко дни, като близо 100 души са се възползвали от него. Предстои и разширение на зоната за платено паркиране в някои столични квартали приблизително със 6100 места. Точният брой на новите паркоместа ще бъде уточнен едва след като бъдат изготвени схемите за организации на движение и паркиране, което ЦГМ ще възложи на експерти, каза още тя.

Последни новини
Още от Новини