Справяме се успешно с европредседателството, смятат 40% от българите

Цели 53% обаче нямат мнение по въпроса

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Два месеца след началото на българското председателство на Съвета на ЕС 40% от сънародниците ни смятат, че страната ни се справя добре с него.

Това сочат данни на изследователския център „Тренд“, базиращи се на проучване, направено в периода 1-7 март.

43% посочват, че следят новините около председателството, но повече от половината (52%) не го следят.

Следва да се направи извод, че именно на това се дължи големия процент от хора, които не дават нито положителна, нито отрицателна оценка на въпроса дали страната се справя добре с еврошефството – 43%.

17% пък смятат, че държавата не се справя с тази си задача.

„Немалка част от заявилите, че България не се справя с председателството, идват от редиците на симпатизантите на БСП. Сред червения електорат мнението е разполовено“, коментират от социологическата агенция.

Изследвани са и други аспекти от общественото мнение, като от „Тренд“ заключват, че след тримесечен тренд на спад в оптимистичните очаквания на българите нивата на оптимизъм се възвръщат на стойностите, които са били регистрирани и през ноември 2017 – 53% твърдят, че са оптимисти за развитието на България срещу 36%, които са по-скоро песимистично настроени.

Обяснението на подобна динамика можем да търсим в сезонната смяна, тъй като традиционно по-студените месеци повишават нивата на песимизъм, но за сметка на това първите по-топли пролетни дни често носят усещането за повече оптимизъм.

През последните пет месеца се запазват и по-скоро положителните очаквания за икономическото положение в страната и за личния жизнен стандарт. Най-голям дял от българите обаче остават на мнението, че не очакват промяна нито в икономическото положение в страната (44%), нито в жизнения си стандарт (50%). Видими са зависимостите при демографските разбивки. Привържениците на ГЕРБ са най-позитивно настроени, докато тези на БСП са по-песимистично настроени.

Последни новини
Още от Новини