България изнася 64 млн. литра вино годишно

Данните бяха изнесени от министъра на земеделието Румен Порожанов

Земеделският министър Румен Порожанов участва в ритуално зарязване на лозята край с. Белоградец, Варненско. (14.02.2018) Снимка: Министерство на земеделието, храните и горите Земеделският министър Румен Порожанов участва в ритуално зарязване на лозята край с. Белоградец, Варненско. (14.02.2018) Снимка: Министерство на земеделието, храните и горите

България изнася 64 млн. литра вино годишно. Конкуренцията на пазара е изключително голяма и би било добре страната ни да рекламира повече своята качествена продукция.

Тези данни изнесе земеделският министър Румен Порожанов. Днес (14 февруари) той участва в ритуалното зарязване на лозята край с. Белоградец, Варненско, съобщават от пресцентъра на агроведомството.

В България има над 300 изби, като виното на поне 200 от тях е с много високо качество, заяви министърът.

Продължава действието на лозаро-винарската програма, по която ще бъдат отпускани по около 26 млн. евро годишно до 2022. По програмата за преструктуриране и конверсия на масивите през миналата година са сключени 123 договора за близо 50 млн. лв. Лозовите масиви у нас вече са над 604 000 дка., се разбра още от изказването на Порожанов.

С цел популяризиране на българското вино на 12 март в Банско ще се проведе първата кръгла маса за популяризиране на винения и кулинарен туризъм „Сподели България”. На нея ще се дискутира потенциалът на районите по долините на реките Места и Струма. Проектът се осъществява съвместно с Министерството на туризма.


 

Последни новини
Още от Новини