Македонският парламент ратифицира договора за добросъседство с България

В подкрепа на договора гласуваха от управляващата коалиция, депутатите от ВМРО-ДПМНЕ бойкотираха вота

Зоран Заев и Бойко Борисов по време на срещата си в София. (20.06.2017) Снимка: МС Зоран Заев и Бойко Борисов по време на срещата си в София. (20.06.2017) Снимка: МС

5 месеца след подписването на договора за добросъседство между България и Македония в началото на август 2017, македонският най-накрая официално ратифицира документа.

„За“ приемането на договора са гласували 61 депутати от управляващата коалиция на социалдемократите на Зоран Заев и албанските партии. Един народен представител се е въздържал, а депутатите от ВМРО-ДПМНЕ бойкотираха гласуването, съобщава МКД.

„Поздравявам парламента на Република Македония за решението днес да ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете ни държави.

Така се потвърждава волята за изграждане на добросъседски отношения, които са важен елемент от европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани.

Ние ще продължим да бъдем активни в подкрепата си за европейската интеграция на Република Македония. 
Това е стратегически избор на нашата държава, залегнал и в приоритетите на българското Председателство на Съвета на ЕС.

Убедена съм, че договорът ще направи региона по-единен и по-силен“, написа в официалния си профил във Facebook българският външен министър Екатерина Захариева.

 

Последни новини
Още от Новини