Съобщение за риск от пробив се отрази на Intel

Производителят на чипове каза, че няма да се отрази на дейността му

Joule 570x на Intel Corp в проектантския център на компанията в Гуадалахара, Мексико. 9 март 2017. Photographer: Hector Guerrero/Bloomberg Joule 570x на Intel Corp в проектантския център на компанията в Гуадалахара, Мексико. 9 март 2017. Photographer: Hector Guerrero/Bloomberg

Най-големите производители на чипове и софтуер, включително Intel Corp и Microsoft Corp се изправят пред риск, който прави компютри и смартфони уязвими на посегателства, съобщава Bloomberg.

Изследователи на Google /Project Zero/ наскоро откриха, че една характеристика, която присъства в почти всички милиарди процесори в компютри и телефони по света би могла да позволи неоторизиран достъп до важни данни.

Новината за възможността за пробив, открита миналата година и разпространена във вторник, 2 януари 2018 от технологичния блог The Register се отрази на акциите на най-големия производител на чипове, Intel и подкрепи конкуренти като Advanced Micro Devices Inc.

В края на деня Intel, Microsoft, Google и други технологични гиганти направиха изявления, с които успокояват потребителите и акционерите.

Intel каза, че не са засегнати само чиповете и прогнозира, че това няма да има ефект върху дейността на компанията.

 

Най-големият производител на софтуер Microsoft пусна ъпдейт.

Google, който съобщи, че рискът засяга чиповете на Intel, AMD и ARM обяви, че е ъпдейтнал повечето си системи и продукти срещу евентуални атаки. Amazon обяви, че сървърите му са сигурни.

„Това не е проблем на един производител”, каза Стив Смит, ръководител на операциите на дейта центъра на Intel, цитиран от cnet.

„Не е проблем с нашия продукт. Не е проблем с ничий продукт”. Това е общ проблем на дизайна, който засяга повечето съвременни чипове, каза Смит.
 

Последни новини
Още от Новини