Стокообменът между Великобритания и Русия скача с 25% за януари-септември

За първите 9 месеца на 2017 стокообменът достига $9,3 млрд., като се дължи основно на британския внос в Русия

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Стокооборотът между Руската федерация и Великобритания се е увеличил с 25% за периода януари-септември тази година в сравнение с аналогичния период на предходната 2016.

Това сочат данни, представени пред РИА Новости от търговския представител на Русия в Обединеното кралство Борис Абрамов.

По този начин търговията между двете държави бележи ръст за първи път от 2014 като за първите 9 месеца на годината достига $9,3 млрд. За сравнение, за цялата 2016 стокообмена по оста Лондон-Москва е съставлявал $10,4 млрд.

„От началото на годината ръстът е 25%, достигайки $9,3 млрд. Така можем да кажем, че бизнесът и от двете страни е успял да се адаптира към санкционната политика и новата икономическа реалност, съхранявайки, а в някои случаи и умножавайки, доверието и компетенциите в съвместните проекти“, коментира Абрамов.

За първите три тримесечия на 2017 Великобритания е 13-ят най-голям търговски партньор на Руската федерация, като делът й в руския външнотърговки стокооборот е 2,2%.

Следва да се отбележи, че търговският дефицит в двустранните икономически отношения определено е за Руската федерация, като на руски експорт се дължат едва $1,4 млрд. от общата сума от $9,3 млрд. Все пак този показател бележи ръст от 29,4% от началото на годината.  

Последни новини
Още от Новини