80% от българите искат разследване на приватизацията

Основен проблем за българското общество – срастването между власт и корупция

Снимка: Кремиковци АД Снимка: Кремиковци АД

80% от българите подкрепят лансираната от ГЕРБ идея за разследване на приватизционните сделки през Прехода.

Това сочат данни от телефонен сондаж, дело на социологическата агенция „Галъп Интернешънъл“.

Числата ясно показват, че в очите на българите корупцията е основният проблем в страната. Който и да повдигне този въпрос, ще среща подкрепа.

„По същия начин се подкрепя и искането на ГЕРБ за разследване на приватизацията - 80% го одобряват. Както и други сондажи на „Галъп интернешънъл“ показаха, такива идеи се споделят почти автоматично“, пишат социолозите.

Като основен проблем на българското общество може да се посочи срастването на власт и корупция.

„Всяко едно политическо събитие напоследък кара българите да усещат този проблем. Сънародниците ни широко споделят обвиненията в корупция към политическия елит и радушно възприемат всякакви намерения за ревизия“, посочват от агенцията.

61% се съгласяват с обвиненията на БСП към ГЕРБ за сериозна корупция. 28% не са съгласни, а 11% се колебаят. Тази обвинения се споделят от привържениците и на различните други политически формации.

Сондажът е проведен между 20 и 22 ноември чрез телефонно интервю сред 802 пълнолетни българи по панелна методика, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население в страната. Абсолютна максимална грешка ± 3.5 при 50% дялове, 1% от извадката отговаря на около 55 хил. души.


 

Последни новини
Още от Новини