Град на Марс – Обединените арабски емирства започват безаналогов проект

След 2,5 години в ОАЕ ще бъде изграден най-големия и реалистичен симулатор на условията за живот на Червената планета

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Обединените арабски емирства ще построят уникален пълноразмерен макет на град на Марс. Проектът носи името Mars Scientific City (Марсиански научен град) и се очаква да бъде напълно готов след 2,5 години.

Това съобщава вестник The Khaleej Times, позовавайки се на космическата агенция на ОАЕ, пише ТАСС.

Градът ще бъде разположен на площ от над 170 хил. кв. метра на територията на емирство Дубай. Стойността му се оценява на 500 млн. дирхами или около $136 млн.

Mars Scientific City ще бъде не само най-големият, но и най-реалистичният симулатор в историята на научните изследвания на Марс. Ще се състои от множество специални сгради, симулиращи точните условия за живот на „Червената планета“, а в специални лаборатории ще се произвеждат хранителни продукти, електричество, ще има и специални машини за преработка на вода.

Освен това ОАЕ планират да изстрелят в космоса и космическия кораб Hope (Надежда), който към 2021, когато се отбелязват 50 години от основаването на държавата, се очаква да достигне до Марс. Следва да се отбележи, че космическият апарат ще е първият такъв, отправен към „Червената планета“ от страна на мюсюлманска държава.

Mars Scientific City е първата стъпка в амбициозната космическа програма на Обединените арабски емирства, която предвижда заселване на Марс до 2117.

Въпросният проект с хоризонт от един век бе анонсиран през февруари тази година.

Предвижда се подготовка на местни кадри, които да обезпечат колонизацията на Марс, провеждайки опити в максимално близка до реалната обстановка, разработвайки системи за производство на храна, електроенергия, кислород и превозни средства, които да функционират във враждебна за човешкия вид среда.

 

 

Последни новини
Още от Новини