Китай ще се провали ако не изкорени корупцията

Джао Лъдзи: Китайската компартия заплашена от провал, ако не се справи с това противообществено явление

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Китай трябва да спечели борбата с корупцията или ще бъде изтрита от историята, предупреди новият главен ръководител на противокорупционна кампания Джао Лъдзи в държавния вестник "Женмин жибао", цитиран от Investor.bg.

Джао Лъдзи бе избран миналия месец в седемчленния Постоянен комитет на Политбюро на управляващата Китайска комунистическа партия (ККП). На него бе възложено да оглави ключовата за президента Си Дзинпин борба срещу корупцията - нещо, което подчертава съсредоточаването на ККП върху изкореняването на корупцията.

В редакционна статия, публикувана днес в "Женмин жибао", Джао подчертава, че китайската компартия е заплашена от провал, ако не се справи с това противообществено явление. "Ако нашият контрол върху партията не е силен и партийното управление не е стриктно, то тогава партията няма да съумее да избегне изтриването си от историята и няма да изпълни своята историческа задача", пише той.

Си Дзинпин е предупреждавал, че необузданата корупция в държавния апарат може да отслаби хватката на ККП върху властта, отбелязва Ройтерс. На петгодишния конгрес на партията миналия месец нейният генерален секретар и президент на Китай даде да се разбере, че ще продължи да преследва корумпираните функционери - от най-високото до най-ниското равнище.

"Фактите ни казват и предупреждават, че позицията на партията на върховен политически лидер и сила са основата на нашата политическа стабилност, икономическо развитие, национално единство и социална стабилност", пише още Джао, новият ръководител на Централната комисия за проверка на дисциплината към ККП

Последни новини
Още от Новини