OMV: Приветстваме американския газ в Европа, но само на нормална цена

Бихме купували американски газ, ако цената му е по-ниска от тази на руския, посочи главата на австрийската енергийна компания Райнер Зееле

Главният изпълнителен директор на OMV Райнер Зеле. Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg Главният изпълнителен директор на OMV Райнер Зеле. Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Австрийският енергиен конгломерат OMV би купувал, в интерес на клиентите си, американски втечнен природен газ и би го приветствала на европейския пазар, но само ако цената му е по-ниска на тази, която компанията плаща в момента за доставки от Русия, Норвегия, Холандия и други страни.

Това заяви по време на дискусия, организирана от Австрийско-руското общество за дружба, главният изпълнителен директор на OMV Райнер Зееле, предава РИА Новости.

„Трябва отчетливо да кажа, че американският втечнен газ е единствено приветстван на европейския пазар, но само ако цената бъде подходяща. Аз, като привърженик на свободния пазар, искам ясно да посоча, че ако американският втечнен газ бъде предлаган на по-изгодна цена, отколкото този от Холандия, Германия, Норвегия, Русия и т.н., то ние ще го купуваме. Това е в полза на нашите клиенти“, заяви Зееле.

По неговите думи австрийската държава също се ориентира към диверсификация, като не разчита единствено на тръбите, минаващи през Украйна.

„Говорейки за диверсификация, на нас тогава ще са ни нужни такива източници, които биха били точно толкова надеждни (като газа от Русия – бел.ред.)“, добави шефът на OMV.

 

Последни новини
Още от Новини