Мадрид ще вземе властта върху Каталуния

Правителството на Рахой задейства неизползван досега член на конституцията, за да поеме контрола над региона

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Испанският премиер Мариано Рахой одобри задействането на член 115 от конституцията на страната, който ще позволи на Мадрид да си вземе властта върху Каталуния, пише The Independent, цитиран от Investor.bg.

Решението беше взето след специална среща на кабинета, три седмици след като полуавтономният регион проведе спорния референдум за независимост.

Рахой търси одобрението на Сената на Испания за отнемането на властта от Каталуния. Той допълни, че иска в региона да бъдат проведени избори и в рамките на шест месеца ще разпусне каталунския парламент.

По думите му каталунската администрация ще бъде пренасочена към испанското правителство, но настоява, че не иска да използва сила, за да управлява директно Каталуния.

Правителството на Рахой задейства неизползван досега член на конституцията, за да поеме контрола над региона.

“Правителството трябваше да приложи член 155 от конституцията. Той се прилага само при изключителни обстоятелства. Испания беше на път да го приложи по-рано, но не беше необходимо, тъй като се върнахме към законова ситуация”, посочва той. “В този случай нещата са различни, защото никое правителство, в която и да е демократична страна, не би приело подобно изменение на закона и една страна да наложи волята си над друга. Ето защо решихме да използваме този член”.

Изявлението се случва след референдума за независимост, който се проведе по-рано този месец. Той беше обявен за незаконен от правителството на Рахой и от Върховния съд на Испания.

Всичко това доведе до сблъсъци между полицията и избирателите, които се опитваха да влязат в избирателните секции. При 42% избирателна активност мнозинството беше за независимост на Каталуния.

Лидерът на областта Карлес Пучдемон твърди, че резултатът от референдума му е дал мандат за борба за независимостта.

Последни новини
Още от Новини