Технологичният прогрес в рекламния бизнес - в една графика

Facebook генерира 97% от своите приходите от реклама

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Повечето хора виждат технологичните гиганти Alphabet и Facebook като ориентирани към бъдещето компании, които залагат на проекти като Google X или Oculus VR. Те инвестират в иновативни проекти, които имат потенциал да променят света и действията им са следвани от хора в и извън технологичния сектор, пише Visual Capitalist.

Както Alphabet, така и Facebook не са компании, които формират приходите си от един източник.

Рекламата, в която сфера компаниите се развиват все повече, заема голяма място в тяхната дейност.

 
Източник: Visual Capitalist

Facebook генерира 97% от своите приходите от реклама. В същото време Alphabet формира 88% от приходите си от рекламна дейност и по-малко от 1% от иновативни проекти (поне засега).

Двата технологични гиганта не са единствените, които са стигнали до тайната на рекламното господство. Те просто са го направили най-бързо.

Китайският интернет гигант Baidu също се изкачва бързо в редиците. Макар че забавя растежа си през 2016 заради промени в рекламните правила на Китай, компанията в крайна сметка ще бъде третият по големина медиен гигант в света. Ако Baidu успее да увеличи приходите с още 20%, неговото представяне ще бъде сравнимо с компании като Comcast, която държи брандове като NBCUniversal и Telemundo.

Търсачката на Microsoft Bing в момента функционира в 36 държави и формира 33% от пазара на търсене на персонални компютри в САЩ.

Промяната е все още в процес на развитие, но вероятно след няколко години сред първите пет може и да няма традиционна медия в класация за рекламните приходи на компаниите в световен мащаб. 

Последни новини
Още от Новини