Причините за рязкото поскъпване на еврото

Димитър Шуйцов, дилър Международни финансови пазари в BenchMark Finance, В развитие, 30.08.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Повишаването на еврото (с 11% спрямо долара или $1,20 на 1 евро) се дължи на бавната тенденция за промяна на монетарната политика на Европейската централна банка от една страна, за отмяна на политиката на стимули. След реализирането на очакванията към Федералния резерв за повишаване на лихвените нива, фокусът се насочва към еврото.

Това каза във „В развитие“ с водещ Велко Каменов дилърът „Международни финансови пазари“ в BenchMark Finance Димитър Шуйцов.

Гостът в студиото направи паралел между сегашния скок на еврото и повишаването на долара в предходните месеци – и двете започват не въз основа на реални действия на централните банки, а въз основа на спекулации, породени от очакванията от такива.

Не може да се очаква обаче значително продължаване на тренда на поскъпване на европейската валута спрямо американската такава. „Движението вече е почти отиграно“, посочи Шуйцов.

По думите му ще има недоволство от високото евро от страна на експортно ориентираните компании на Стария континент, но едва ли то ще е много силно, освен ако не станем свидетели на още по-голямо покачване на единната европейска валута. „Не е проблемът в нивата на еврото, а в темпа на растеж. Всички очакваха еврото да възстанови позициите си, но не и толкова бързо“, отбелязва експертът.

 


 

Последни новини
Още от Новини