Около 100 хил. българи ще изберат Гърция за септемврийската си почивка

У нас пък ще прекарат почивката си 1,6 млн. сънародници

Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Летният туристически сезон за българите ще продължи и през септември. Очакванията са у нас през идния месец да почиват 1,6 милиона българи, а в Гърция - около 100 хиляди. Цените както у нас, така и в южната ни съседка, тръгват надолу и много от ваканциите се фокусират именно в първия есенен месец. Това сочат даннит на Института за анализи и оценки в туризма, цитирани от Investor.bg.

Цените за отдих на тридневните оферти за последните дни на септември в България и Гърция са на едни и същи цени. Цената на почивката по Беломорието обаче скача двойно заради транспорта и странични разходи, показват данните на туроператорите.

През август плажовете в България са посетили 3,6 милиона българи, а гръцките плажове са предпочели 180 хил., показват данните на Института за анализи и оценки в туризма. 

Много от българите ще заменят морската почивка през септември с градски туризъм, коментира Румен Драганов пред Нова телевизия. Посещения при близки и роднини и посещения на исторически места също ще продължат.

Очакванията са до края на сезона цените по Черноморието да паднат с до 50%, а в градските хотели – с 60 на сто. Така най-ниската цена за квартира по морето ще падне до 7 лева, а най-евтината квартира по Беломорието ще струва около 47 лева.

Около Деня на Съединението – 6 септември, тази година няма възможност за дълъг уикенд, тъй като се пада сряда. Три последователни почивни дни - 22, 23 и 24 септември, обаче ще има в края на месеца, около деня на Независимостта.

Тогава на път ще тръгнат 250 хил. българи – 220 хил. – в страната, и около 30 хил. – в Гърция. Равносметката показва, че у нас средно ще се харчат 228 лева за почивка на човек, а в чужбина – по 465 леваИли сметката показва, че около 22 септември само за пътувания българите ще похарчат над 64 млн. лева.

Българите пътуват много интензивно през първата половина на септември, тъй като цените падат, коментира Румен Драганов. По думите му румънските туристи ще продължат уикенд пътуванията си по северното Черноморие и през октомври и ноември. Нискотарифните авиокомпании също ще привлекат много чужди туристи към Пловдив, Варна и Бургас, където предстоят много есенни фестивали и културни събития.

Свидна Динева от Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти (АБТТАсъщонаправи равносметка на летния сезон досега. По думите й акциите на властта срещу шума по курортите не са отблъснали туристи, но са наложителни промени в посока предлагане на услуги както за семейна, така и за парти почивка. Единственият вариант е да се обособят отделни зони за това. Но промяната предстои да бъде обсъдена в бранша, каза Динева.

Последни новини
Още от Новини