Вторият по големина германски авиопревозвач обяви несъстоятелност

За малко повече от 6 години Air Berlin натрупа загуби от €2,7 млрд.

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Вторият най-голям авиопревозвач в Германия – Air Berlin, влезе в процедура по несъстоятелност след като основният акционер в компанията – Etihad Airways реши да прекъсне финансовата си помощ за изпадналото в дългове дружество, съобщават световните медии,

За малко повече от шест години Air Berlin натрупа загуби от €2,7 млрд., като дълговете на компанията са в размер на €1,2 млрд., информира агенция Bloomberg.

Etihad Airways закупи 29% от акциите на германската компания през 2012 като част от плановете си да пренасочи по-голям пътникопоток през транспортния си хъб в Абу Даби чрез изграждане на мрежа от малки по размер инвестиции. Тази стратегия обаче изглежда пред провал, след като донесе загуби в размер €1,87 млрд. на базираната в ОАЕ авиокомпания.

По информация на Deutsche Welle полетите на Air Berlin за момента все пак ще продължат по график, като компанията, осигуряваща хиляди работни места в Германия, ще получи заем от правителството на Федералната република.

От своя страна пък флагманът в сферата на авиопревозите в Германия – Lufthansa, обяви, че може да купи част от акциите на изпадналото в процедура по фалит дружество.  

 

Последни новини
Още от Начало