Турция стартира програмата за годишнината от опита за преврат

Възпоменателната програма започва на 11 юли

Университетът в Истанбул. Турция. 1 октомври 2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg Университетът в Истанбул. Турция. 1 октомври 2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg

Турция ще отбележи годишнината от неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 с едноседмична програма, включваща еднодневно „бдение за демокрацията” с участието на президента Ердоган, съобщи Хюриет.

Възпоменателната програма започва на 11 юли и включва изложби, помени на жертвите и специални събития – марш на единството по моста над Босфора в Истанбул и парламентарна сесия в събота в Анкара.

В навечерието на годишнината властите в Турция арестуваха 72 души, сред които университетски преподаватели за предполагаеми връзки с базирания в САЩ духовник Фетулах Гюлен, съобщи АФП, позовавайки се на Анадолската агенция.

Според турското правителство организацията на Гюлен е подготвила опита за преврат през 2016, при който загинаха 250 души, а над 2200 бяха ранени. Над 50 000 души бяха арестувани за предполагаеми връзки с терористични организации. Гюлен отхвърля обвиненията.

Опозиция

Хиляди привърженици на опозиционната Републиканска народна партия изминаха за 25 дни 450 км от Анкара до Истанбул с искания за „право, закон и справедливост” и освобождаване на свой депутат, осъден на 25г. за държавна измяна.

Протестният марш на опозиционната Републиканска народна партия. Коджаели, Турция. 4 юли 2017. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg.

Бежанци

В момента Турция и Германия са двете страни от Г20 в първите 10 страни в света, приели най-много бежанци. За 2016 Турция е приела 2,8 млн. /при население 80 млн/, а Германия – 669 хиляди /при население 82 млн/ по данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН.

Следете специалните ни репортажи от Истанбул с икономическа информация.

Последни новини
Още от Новини