Земеделските субсидии няма да бъдат намалявани поне до 2020

Земеделието ще е един от основните приоритети на председателството ни на ЕС

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Субсидиите в сектора на селското стопанство няма да бъдат намалявани поне още 2,5 години. Това съобщи пред представители на медиите в Пловдив министърът на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Лиляна Павлова.

„Намаляване на субсидиите за земеделските производители у нас със сигурност няма да има поне до 2020 година“, предава точните думи на Павлова „Фокус“.

По думите на министъра в момента тече дебат дали да има намаляване на земеделските субсидии след 2020, който върви „паралелно с преговорите за Brexit”. Именно тук според нея се крие възможността на България да се възползва от председателството си поради това, че дебатът ще бъде воден именно в неговите рамки.

Земеделският министър (Румен Порожанов, ако все още заема длъжността по време на председателството – бел.ред.) ще има ангажимента да ръководи 53 работни групи, се разбра от думите на Павлова. „Там влизат и подсектори като „Рибарство” и „Ветеринарен контрол”. Всички тези групи трябва да направят анализ на съществуващото законодателство и да отговорят на най-важния въпрос – как опростяваме механизмите. Трябва да се подготви Съветът на министрите по земеделие, който нашият министър на земеделието ще ръководи“, добави тя.

„Имаме няколко важни области по време на нашето председателство през 2018 година – земеделие, бъдеща кохезионна политика, продължаване на инвестициите за развитието на регионите, развитие на инфраструктурата, на малките и средни предприятия и всичко това пречупено през общо европейския дневен ред и приоритети – миграция и сигурност, Западни балкани, което е важно за България,“ каза министърът.

Последни новини
Още от Новини