Украйна разшири санкционния режим срещу Русия

В новия списък с рестрикции попада и интернет търсачката Яндекс, популярна алтернатива на Google в Русия

Украинското знаме се развява над сградата на финансовото министерство в Киев. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Украинското знаме се развява над сградата на финансовото министерство в Киев. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Киев разшири обхвата на рестрикциите, въведени срещу физически и юридически лица от Руската федерация. Това стана след като днес (16 май) украинският президент Петро Порошенко въведе в действие решение на Съвета за национална безопасност и отбрана, се разбира от съобщение в сайта на държавния глава.

Освен че разширява списъка на хора и фирми, попадащи под силата на санкционния режим, този акт също така продължава във времето срока на действие на рестрикциите.

Порошенко също така е въвел и санкции по отношение на руската корпорация „Яндекс“, разработчик на едноименната интернет търсачка, популярна алтернатива на Google в Русия и страните от бившия СССР.

По-рано през април украинското правителство предложи на Съвета по национална безопасност и отбрана да удължи действието на санкционния режим.

В новия разширен ограничителен списък влизат 1228 физически и 468 юридически лица. Против юридическите лица срокът на действие на санкциите е удължен от 1 на 3 години. Срокът за физическите такива може да е година, 3 г., 5 г. или безсрочен.

Украйна въведе ограничителен списък срещу хора и фирми от Русия през септември 2015. Тогава под различен по вида си санкционен режим (от забрана за влизане в страната до запор на имуществото) попаднаха 388 души и 105 компании.

В края на август 2016 срокът на санкциите бе удължен, като списъкът бе допълнен с още 250 физически и 46 юридически лица. През есента на 2016 Киев отново разшири рестрикциите, като въведе ограничения върху пет руски платежни системи, а през март тази година бяха въведени санкции за срок от една година срещу всички руски банки, работещи в Украйна.  

Последни новини
Още от Новини