Мария Габриел е българската номинация за еврокомисар

Ресорът става ясен след разговор с Жан-Клод Юнкер

Мария Габриел, ЕНП, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мария Габриел, ЕНП, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Правителството предложи Мария Габриел за еврокомисар на България.

„Излъчваме най-силната кандидатура за български еврокомисар, ресорът й ще стане ясен след разговор с Жан-Клод Юнкер“

Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на брифинг след края на правителственото заседание.

„Мария Габриел е европейски депутат от 2009 г., била е член в Европейския парламент на някои от най-важните комисии, в които много е помагала на България“, поясни Захариева.

По думите на Захариева процедурата предвижда Мария Габриел да има първо интервю с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на 16 май, а след този разговор да бъде определен ресорът й. След това трябва се проведе изслушване в Европейския парламент.

„Номинацията ми за еврокомисар е израз на доверие и отговорност. Водещо в работата ми ще бъде обединението“, каза самата Мария Габриел след края на заседанието.

Министър-председателят Бойко Борисов информира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел.

„ Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията”, посочва министър-председателят.

През 2009 г. Мария Габриел е избрана от листата на ГЕРБ за евродепутат от групата на Европейската народна партия. От 2014 г. е заместник-председател на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация. Габриел е член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Последни новини
Още от Новини