Brexit затруднява фирмите в намирането на служители

Излизането от ЕС изостря проблема с намирането на подходящи кадри

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

За британските компании става все по-трудно намирането на подходящ персонал, пише Bloomberg.

Според доклад, публикуван днес, броят на служителите за постоянни и временни длъжности е паднал през април с най-бързи темпове от 16 месеца насам.

Конфедерацията по заетостта заяви, че има недостиг на подходящи кандидати в широк кръг от индустрии и, че Brexit може да изостри този проблем.

"Нивото на безработица е най-ниско от 2005 насам, а хората, които вече работят, се колебаят на фона на несигурността на Brexit", каза Кевин Грийн, главен изпълнителен директор на REC, който съставя доклада на IHS Markit. Грийн добави още, че "липсата на яснота относно бъдещите имиграционни правила възпрепятства някои граждани на ЕС да заемат работни места в Обединеното кралство".

Грийн също предупреди, че този недостиг може да има и по-големи последици, като например вреди за онези индустрии, които правителството се надява да процъфтят, когато Великобритания напусне ЕС.

В отговор на доклада на проевропейската организация Open Britain се казва, че правителството трябва да отмени своята "разделителна и вредна имиграционна цел, която, ако бъде постигната, ще бъде за сметка на заетостта и икономическия растеж".

Междувременно два други доклада, също публикувани днес, показват, че търговците на дребно са имали силен месец на продажби заради Великденските празници. Британският консорциум за търговия на дребно обяви, че продажбите са нараснали с 5,6% спрямо година по-рано, а Barclaycard обяви, че потребителските разходи са нараснали с 5,5%.

Докато индустрията приветства това увеличение има предупреждения, че дългосрочната перспектива "не е толкова розова". 

Последни новини
Още от Новини