България предоставя €300 хил. помощ за Афганистан, Сирия и Йемен

Средствата се осигуряват от бюджета на външното ведомство

Главен път в Афганистан близо до пакистанската граница. Снимка: Asad Zaidi/Bloomberg Главен път в Афганистан близо до пакистанската граница. Снимка: Asad Zaidi/Bloomberg

На днешното си заседание правителството на Огнян Герджиков е одобрило предоставянето на хуманитарна помощ за Афганистан, Йемен и Сирия. Общият размер на помощта възлиза на €300 хил., като те се осигуряват от одобрените средства от бюджета на външното министерство, предназначени за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ. Това се разбира от съобщение на пресотдела на Министерския съвет.

Средствата ще бъдат предоставени чрез съответни доброволни вноски към бюджетите на Международната организация по миграция, Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците, Международния комитет на Червения кръст, Детския фонд на ООН, Службата на ООН за координиране на хуманитарните дейности и Световната продоволствена програма.

Според правителствената пресслужба осигурената помощ ще допринесе за преодоляване на хуманитарните предизвикателства в Афганистан, Йемен и Сирия, за възстановяване на страните и за подобряване на положението на техните граждани. Отпуснатата хуманитарна помощ също така ще затвърди имиджа на България като държава-член на ЕС, която е съпричастна към усилията на международната общност за решаване на проблемите на мира, стабилността и развитието на трите страни, смятат от институцията.


 

Последни новини
Още от Новини