Защо визитата на Тилърсън в Москва не бе отменена след удара срещу Сирия

Никому не са ясни намеренията на САЩ, смятат от руското външно ведомство

Тилърсън по време на посещението си в Мексико. (23.02.2017) Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg Тилърсън по време на посещението си в Мексико. (23.02.2017) Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Визитата на държавния секретар на Съединените щати Рекс Тилърсън в Руися не е била отменена въпреки американската атака срещу силите на Башар ал-Асад, защото Москва иска да разбере позицията на Вашингтон по ключови международни проблеми.

Това заяви в интервю пред телеканала „Дождь“, цитирано от РИА Новости, официалният представител на външното министерство на Руската федерация Мария Захарова.

„Според мен никой сега не разбира... Не разбираме какво те (САЩ) ще правят в Сирия. И не само ние не разбираме. Никому не е ясно какво те ще правят в Близкия Изток, защото, извинете за тази баналност, но Близкият изток е много сложен регион. Никому не е ясно какво ще правят с Иран. Никому не е ясно какво ще правят с Афганистан. Извинете, не казах за Ирак. Никому не е ясно какво ще правят със Северна Корея. И доскоро никому не беше ясно какво ще правят с НАТО“, коментира още представителят на оглавяваното от Сергей Лавров ведомство.

Същото се отнася и за двустранните отношения на Вашингтон с Москва, допълни Захарова. „Разбира се, за нас е принципиално важен въпросът за това как американците виждат руско-американските отношения. Защото, честно казано, преминахме през различни стадии и мисля, че е нужно да си направим определени изводи и да работим над грешките си. Дали те са заинтересовани от развитието на тези отношения и каква е стратегията им – това е много важен въпрос“, допълва дипломатът.

Вчера (11 април) американският държавен секретар и бивш CEO на Exxon Mobil Рекс Тилърсън пристигна в Москва, като днес програмата му предвижда среща с руския му колега Сергей Лавров. Също така в руските медии се появи информация, че американският дипломат ще се срещне и лично с руския президент Владимир Путин.

Припомняме, че в нощта на 6 срещу 7 април Съединените щати нанесоха първия си от началото на продължаващият над половин десетилетие конфлик в Сирия масиран ракетен удар по авиобаза на Военновъздушните сили на официалното правителство в Дамас. Според американския президент Доналд Тръмп ударът представлява „пропорционален отговор“ на извършената, според САЩ, атака от страна на режима на Башар ал-Асад газова атака срещу мирното население в провинция Идлиб.

Атаката очаквано предизвика остра ответна реакция от страна на Кремъл. „Атака срещу суверенна държава“ и „нарушение на международните правни норми“ бяха епитетите, използвани по отношение на удара на САЩ от руския президент Владимир Путин.


 

Последни новини
Още от Новини