Онлайн защитата – митове и факти

Нов доклад на Pew Research показва някои от най-големите заблуди по отношение на киберсигурността

Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Нов доклад на Pew Research показва кои са някои от най-големите заблуди по отношение на киберсигурността, пише CNN.

Мит 1 – Електронните пощи са винаги защитени

46% от хората казват, че са запознати с факта, че мейлът невинаги е криптиран. Криптирането позволява само подателят и получателят на писмото да имат достъп до него.

Въпреки че имейл доставчици като Google и Yahoo криптират електронни писма, това не е масова практика. Някои компании предупреждават потребителите, когато кореспонденцията е от несигурен източник.

Ако имате притеснения в това отношение, е добре да преминете към Gmail, Yahoo Mail или друг доставчик, който криптира по подразбиране.

 

Мит 2 – Сърфиране в режим „инкогнито“ е невидимо за другите

Сърфиране в мрежата в режим „инкогнито“ не позволява на браузъри като Chrome, Firefox или Safari да събират данни за вашата активност. Но това не важи за интернет доставчици.

Само 39% от анкетираните знаят, че активността им може да бъде следена дори и в режим за невидимо сърфиране.

 

Мит 3 – Когато изключите GPS-а си, никой не може да ви проследи

Почти половината от анкетираните не знаят или не са сигурни дали ако изключат GPS-а си, няма да бъдат проследени. Един от начините за достъп до данни за вашето местоположение е вградената услуга в телефона ви, предназначена именно за това.

Pew Reserach отбелязва, че телефоните могат да се свързват към телефонни кули и Wi-Fi мрежи – това също позволява проследяване.

 

Мит 4 – Паролата Ви предоставя достатъчна защита

Силните пароли са добри, но експертите по киберсигурност препоръчват двуфакторно удостоверяване за по-голяма сигурност на профила. Това означава, че трябва да се впишете два пъти – веднъж с вашата парола и веднъж с код за сигурност, изпратен на телефона ви например. Това предотвратява хакерски атаки – никой не може да има достъп до ваш профил, дори и да знае паролата.

Само 10% от хората могат да назоват един пример за двуфакторно удостоверяване.

Мнозинството може да идентифицира силната парола, която включва случаен подбор от букви, числа и символи. 73% знаят, че използването на публично достъпна Wi-Fi мрежа за плащане на сметки например не е безопасно. 

Последни новини
Още от Новини