Тръмп ще се срещне с президентите от НАТО на 25 май

По-рано българският президент Радев изрази очаквания за среща с Тръмп именно на този форум

Доналд Тръмп преди срещата си с иракският премиер Хаидер ал-Абади. (20.03.2017) Снимка: Chris Kleponis/Pool via Bloomberg Доналд Тръмп преди срещата си с иракският премиер Хаидер ал-Абади. (20.03.2017) Снимка: Chris Kleponis/Pool via Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп ще вземе участие в среща на лидерите на държавите членки на НАТО, която ще се проведе в Брюксел на 25 май. За това съобщи прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър, предават световните агенции.

„Президентът Доналд Тръмп ще се посети Брюксел в Белгия, за да може на 25 май да вземе участие в срещата на ръководителите на страните и правителствата от Северноатлантическия алианс. Генералният секретар на НАТО Йенс Столенберг пък анонсира самата среща по-рано днес“, каза Спайсър.

По неговите думи в хода на въпросната среща американският президент има намерение на препотвърди своята „решителна привързаност към НАТО, както и да обсъди въпроси от критическо естество за алианса, особено що се отнася до разпределянето на отговорностите между съюзниците и ролята на организацията в борбата с тероризма“.

Преди това Тръмп от своя страна ще приеме в Белия дом главния секретар на Нато Йенс Столенберг, като срещата е планирана за 12 април. „Те ще говорят за това, как да се укрепи алианса и как той да се справи с предизвикателствата, които стоят пред националната и международната безопасност“, резюмира Спайсър.

Припомняме, че в края на миналата седмица българският държавен глава Румен Радев изрази надежда, че ще успее да проведе среща с Тръмп именно на форума в Брюксел. „Очаквам през май, може би, среща с Тръмп на срещата на върха на НАТО, а с Путин да сме патрони на тържествата за 140-тата годишнина от Освобождението", бяха точните думи на държавния глава.  

Последни новини
Още от Новини