Инфлацията във Великобритания остава под 2% през януари

Централната банка на Англия очаква ръстът на потребителските цени да достигне 2,8% в началото на 2008

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Инфлацията във Великобритания през януари се ускорява с по-бавен темп от очакваното, достигайки 1,8% през първия месец от годината спрямо 1,6% през декември, съобщи Bloomberg.

Макар и по-слабо от очакваното, инфлацията се покачва с най-бърз темп от над 2 години. Покачването на цените на горивата в унисон с по-слабия паунд се очаква да доведе в близко бъдеще до ръст на потребителските цени над целевото ниво на Английската централна банка от 2%. Някои икономисти очакват, че инфлациятa ще достигне дори 3% до края на годината.

Графика: Bloomberg 

През януари цените на дрехите спадат с 4,2% на месечна база, притегляйки годишният темп на ръст в тази категория обратно към нулеви нива, съобщават от националната статистическа агенция. Най-голям тласък в ръста на цените има покачването на цените на горивата. Цените на храните отчитат най-слаб спад от над 2 години.

Британският паунд спадна с 0,4% до $1,2481 към 12,05 българско време. Шансовете за покачване на лихвените проценти от Английската централна банка към края на годината спаднаха до 24% от 29% в понеделник.

Прогнозите на централната банка на Англия

Английската централна банка очаква инфлацията да се ускори тази година и да достигне пик от 2,8% в началото на 2018, след като вотът за Brexit доведе до понижаване на стойността на британския паунд. Разходите за внос се покачват с над 20% на годишна база, отбелязвайки най-високото си ниво от 2008. Суровият петрол поскъпна с 88%, отбелязвайки най-голямото си покачване от началото на века.

По-висока инфлация би означавало по-слаба покупателната сила на домакинствата, ако ръстът на цените не се проектира при ръста на заплатите, които към момента се покачват с 2,7%.  

Последни новини
Още от Новини