МВФ: Гърция няма да достигне минималния фискален излишък

Икономиката на страната се очаква да нарасне с 2,7% тази година

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Държавният излишък на Гърция ще се покачи до 1,5% от 1% спрямо миналата година. Това казаха изпълнителни директори на Международния валутен фонд по време на срещата си в понеделник. Въпреки това кредиторите на южната ни съседка предвиждаха излишъкът да е 3,1%.

Според висшите представители на МВФ дългът на Гърция ще остане неустойчив. Повечето от тях смятат, че икономиката им няма нужда от повече фискална консолидация.

От МВФ казаха още, че ще отпуснат на Гърция заем, за да се справи със сумата от €86 млрд., която държавите от еврозоната са им заели. Но това ще се случи само ако гърците могат да гарантират за успеха на плановете за намаляване на дълга.

Правителствения дълг на Гърция ще достигне 275% от брутния си вътрешен продукт към 2060, посочи МВФ в доклад, които Bloomberg получи. Публичният дълг ще бъде 181% от БВП, отчита още изследването.

Икономиката на Гърция се очаква да нарасне с 2,7% тази година, след като през 2016 нарасна едва с 0,4%. Международният валутен фонд очаква в дългосрочен план този растеж да падне под 1%.  

Последни новини
Още от Новини