Хитрино - човешка грешка и несъобразена скорост?

Скоростта е надвишена най-малко с 30 км. в час

Гара Хитрино. 10 декември 2016. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria Гара Хитрино. 10 декември 2016. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria

Разследването на инцидента в Хитрино е в първоначален етап. Събират се доказателства. Осем от най-добрите следователи са на място. Това заяви в предаването "Неделя 150" на БНР Евгени Диков, заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба, цитиран от Investor.bg.

Разпитани са свидетели, до късно снощи са провеждани разпити пред съдия в Бургас и Шумен. Иззета е скоростомерната лента, която предстои да бъде разшифрована, за да стане ясно с каква скорост се е движил локомотивът, съобщи Диков. 

Основната версия, по която се работи, е човешка грешка и несъобразена скорост. Не изключваме нито една версия, каза той.

В разследването на трагедията в Хитрино се е включил и следственият отдел към окръжната прокуратура в Шумен. Използва се и мобилна лаборатория, както и експертизата на съдебни медици и на експерти от БАН, стана ясно от думите на Евгени Диков. 

Не разполагаме с дрон, но при оглед на подобно голямо произшествие дронът е от изключителна полза, подчерта той. Диков определи някои от версиите за инцидента, които присъстват в медиите, като директно несъстоятелни.

Според него има много неизяснени неща – например има ли ограничения в броя на цистерните, когато се превозват опасни товари и допустимо ли е едновременно да се превозват пропан-бутан и пропилен. Неяснота има и относно т.нар. буферни вагони.

На този етап смятям, че следсвен експеримент няма да се наложи, но всичко е възможно, каза още Евгени Диков.

Веселин Василев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация", определи инцидента в Хитрино като много сериозен и с големи щети. Необходимо е да се осигури време и възможност на разследващите екипи да свършат своята работа и да не се изключва нито една версия за вероятните причини за произшествието, отбеляза той в интервю за предаването.

Има непотвърдена информация за превишаване на допустимата скорост на влака в зоната на инцидента. Няма проблем с натоварването на цистерните. Това се вижда от придружаващите влака документи. Няма и предварителни данни за влошено състояние на подвижния състав, допълни Василев. Инсталациите в гарата по думите му са били в изправност и няма съмнения за състоянието на железния път.

Веселин Василев акцентира върху сериозното значение на човешкия фактор, който в такива моменти е решаващ. 

Европейски стандарти на системи за сигурност, включително в бордовото оборудване на локомотива, се изграждат по линиите, които се модернизират по Оперативна програма „Транспорт“, обясни още Веселин Василев.

Вчерашният ден премина в огледи, съвместно с националното следствие и прокуратурата в Шумен. Направени бяха няколко огледа на локомотивите и вагоните след двата локомотива. Това поясни пред „Хоризонт“ Бойчо Скорбански, ръководител на звеното за разследване на произшествия и инциденти в Министерството на транспорта.

Припомняйки, че втората, недерайлирала част от композицията е била изтеглена до гара Плиска, Скорбански допълни, че е бил направен и частичен периферен оглед на дерайлиралите цистерни, за да не се пречи на пожарникарите, които непрекъснато са ги обливали.

Ситуацията беше сериозна и имаше реални предпоставки за нови взривове, изтъкна Скорбански.

Техническото разследване ще започне едва когато всичко бъде почистено, за да може комисията на започне своята работа. Предстоят замервания както на подвижния състав, така и на наличната жп инфраструктура, увери Бойчо Скорбански. Към този момент, от 1989 година насам, подобно произшествие не сме имали, заяви в заключение той. 

Машинистите нямат категорично обяснение на катастрофата. От едната черна кутия излиза превишаване на скоростта, но са необходими още анализи, съобщи за "Хоризонт"изпълнителният директор на фирма „Булмаркет“ Станко Станков. Той не изключи човешка грешка като причина за тежкия инцидент: 

Не е малко, но е от порядъка на 30, малко над 30 км/ч, посочи Станков, запитан колко е превишението на скоростта.

Имаме над десетгодишен опит в жп превозите и досега такива инциденти и нарушения не е имало. Нашата компания е една от най-изрядните в това отношение, увери Станко Станков. 

Дерайлирането според него може да е причинено както от висока скорост, така и от технически проблем във вагон или по жп мрежата. По отношение на взрива никой няма нормално обяснение, подчерта Станков.

Такова огромно разцепване на цистерна не знам как е могло да стане. Те са предвидени да издържат на много високи удари. Това са най-сигурните цистерни, които пътуват по железопътната мрежа. Това са цистерни на клиента от Румъния и те са много стриктни в техническите прегледи, отбеляза Станков.

Той категорично отрече да има формални проверки на техническия състав. 

Ако сме виновни, ще отговаряме, декларира Станков в отговор на въпрос дали може да се превърне в обвиняем.

Станков прекара целия вчерашен ден в следствието и прокуратурата.

Относно претоварването на обърнатите цистерни в автоцистерни Станков смята, че до два три дни всичко може да приключи успешно. Организирали сме камиони, техника и хора. Помага специализирана група от „Лукойл“. 

Според Станко Станков изтичането на газ, което бе обявено по-рано тази сутрин, не е опасно.

Многократно и пред различни институции съм доказвал, че аз съм 100% собственик на „Булмаркет“, повтори тезата си Станков. Аз съм собственик на акциите на кипърската фирма. Не виждам нещо подозрително. Аз съм краен собственик на фирмата, каза той.

От "Булмаркет" възнамеряват да подпомогнат жителите на Хитрино, но Станков изрази опасенията си това желание да не се изтълкува превратно. 

Последни новини
Още от Новини