България се присъединява към проект за борба с кибератаки

Проектът No More Ransom е основан от Датската полиция, Европол, Intel Security и Kaspersky Lab

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

13 нови полицейски институции се присъединиха към проекта No More Ransom, който цели да предостави практическа подкрепа за компании и персонални потребители, пострадали от ransomware - кибератака с криптиране на данни и искане на откуп за връщане на достъпа до информация. Към момента чрез уебсайта на проекта са достъпни пет декриптиращи инструмента. 

Новите членове са България, Великобритания, Босна и Херцеговина, Колумбия, Франция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Португалия, Испания и Швейцария. Процесът по присъединяване към проекта ще продължи чрез включването през идните няколко месеца на допълнителни държавни агенции в съответните държави, както и неправителствени организации. Очакваните резултати от сътрудничеството са да станат налични повече декриптиращи инструменти, които да помогнат на още повече жертви на кибератаки да декодират своите устройства и да отключват информацията, похитена от хареки, както и да бъдат възстановявани щетите нанасяни от киберпрестъпници там, където най-много боли: техните портфейли. 

Проектът No More Ransom е основан на 25.07.2016 от Датската национална полиция, Европол,  Intel Security и Kaspersky Lab, въвеждайки ново ниво на сътрудничество между правораздавателните държавни органи и частния сектор в борбата с ransomware.

Целите на проекта се подкрепят от Eurojust и Европейската комисия.

"Европол е изцяло отдаден на подкрепата и разпространението на обхвата на проекта No More Ransom, както в Европейския съюз, така и в цял свят, за да се отговори на заплахата от този вид хакерски атаки по един ефективен и целенасочен начин", заяви Стивън Уилсън, директор на Европейския център за киберпрестъпност. "Въпреки увеличаващите се предизвикателства, инициативата демонстрира, че един координиран подход от страна на европейските правораздавателни органи, който включва всички релевантни партньори, може да даде резултат и да се постигне значителен успех в борбата с този тип престъпления, фокусирайки се на важни области, като превенцията и информираността. Убеден съм, че онлайн порталът ще продължи да подобрява качеството на предлаганите услуги и информация през идните месеци. Всички полицейски органи са настойчиво насърчавани да се присъединят към борбата". 

 

Последни новини
Още от Новини