Големият печеливш от Brexit се крие в САЩ

Франкфурт и Париж не са толкова привлекателни финансови центрове

Офисите на Citi и HSBC в Canary Wharf в Лондон. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Офисите на Citi и HSBC в Canary Wharf в Лондон. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Ако Brexit принуди банките да напуснат Лондон, крайният победител може да се окаже на 3500 мили, далеч отвъд европейските граници.

Ню Йорк изпреварва Франкфурт и Париж като топ кандидат за привличането на банковите таланти, ако финансовата индустрия в Лондон пострада от решението на Великобритания да напусне ЕС, смятат редица представители на бизнеса и политическите среди.

Всъщност най-големият американски град повече от всеки европейски финансов хъб може да се сравнява с дълбочината на пазара, широката експертиза и регулаторната привлекателност, с които Лондон може да се похвали.

Континентална Европа също ще спечели някои от банковите операции от Острова, но повечето в края на краищата вероятно ще се насочат отвъд Атлантика, пише Bloomberg.

„В ЕС да няма център с такава инфраструктура или регулаторни условия, който да превземе ролята на Лондон особено по отношение на капиталовите пазари“, обяви в интервю Джон Нелсън, председател на Lloyd`s в Лондон. „Има само един град в света, който може да го направи и това е Ню Йорк.“

Най-голямото или второто по големина седалище на много от големите инвестиционни банки се намира в Лондон. Ако финансовата индустрия напусне британската столица и се насочи към ЕС, много вероятно е тя да се разпокъса. Това е особен проблем за американските банки, които прекараха повече от две десетилетия в опит да централизират операциите в Европа. Великобритания е домът на 87% служителите на американските инвестиционни банки в ЕС и обхваща 78% от активността на регионалните капиталови пазари, сочи проучване на компанията New Financial.

Изгубена надежда

Банковите директори губят надежда, че британският министър-председател Тереза Мей ще успее да постигне сделка, която да защити правото на свободно движение на стоки и услуги, твърдят лица, запознати с въпроса.

Проблемът е, че е трудно да се отговори на предимствата на британската столица. Повечето национални европейски регулатори вероятно няма да се справят с притока на кандидатури за лицензиране и при много локации липсва необходимата инфраструктура или качество на живот. През тази година Лондон оглави индекса на Z/Yen Group за финансови центрове заради своята привлекателност за работещите в сектора. Ню Йорк идва веднага след това, изпреварвайки значително Франкфурт – 19 място и Париж – 29. 

Последни новини
Още от Новини