15 млрд. лв. за шест години ще инвестират в строителство

Томислав Дончев: Да спрем да изтощаваме бранша с ниските цени

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

През следващите шест години инвестициите в строителство ще бъдат минимум 15-16 млрд. лв., което е над 2,5 млрд. лв. годишно. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев по време на Шестия дискусионен форум на тема „Строителството през 2017 – перспективи и предизвикателства. Възможностите през програмен период 2014 – 2020“, предава Агенция „Фокус“.

„Българският строител обичайно има висока репутация, нека я пазим такава. Да спрем да изтощаваме бранша с ниските цени. Това също е въпрос за вътрешно-браншова регулация. От войната на ниски цени никой не печели“, каза Дончев.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че 2016 не е толкова силна за строителството в сравнение с 2015. По думите ѝ през 2015 са били завършени всички проекти. Освен това 2015 е била "годината с концентрация в строителните обекти".

Павлова успокои, че 2016 все пак не е нулева, а е годината на малките и средните строителни предприятия. Тя подчерта, че има предоставени над 1,3 млрд. лева на общините.

Лиляна Павлова каза, че "през 2017 се очаква подем, като фокусът трябва да бъде върху професионалното образование". По думите ѝ са заделени 224 млн. лв. за професионалните гимназии.

МРРБ ще подкрепи и реформата в спешната помощ, където предстои инвестиция от над 160 млн. лв. за ремонт на болнични заведения в 170 малки населени места, както и за доставка на линейки.

100 млн. лв. пък ще бъдат отделени за домовете за стари хора, а 380 млн. лева ще бъдат инвестирани за регионалните пътища, концентрирани в Северна България. 

От Агенция „Пътна инфраструктура“ казаха, че още 26 км. ще бъдат изградени от автомагистрала „Хемус”, като ще се разчита основно на национално финансиране.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също взе участие във форума, като подчерта, че София вече има около 1 млрд. лв. гарантирани за новия програмен период.

 

 

Последни новини
Още от Новини