Защо Ирландия не иска милиардите от глобата на Apple

Ще успее ли Зеленият остров да опази репутацията на корпоративния си данък

Магазин на Apple в ремонт. Лондон, Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Магазин на Apple в ремонт. Лондон, Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Милиардите на Apple от просрочени данъци могат да покрият целия бюджет за здравеопазване на Ирландия, да построят 100 хил. жилища за бедните или да погасят част от държавния дълг. Тогава защо правителството не иска тези пари?

Финансовият министър на Ирландия Майкъл Нунан обеща във вторник да се бори срещу решението на Европейската комисия, което може да принуди най-богатата компания в света да плати най-малко 13 милиарда евро на Ирландия. Това е над двойно повече от целия корпоративен данък, събран от страната през 2015 година и е сума равна на около $3000 за всяко ирландско дете, мъж или жена. Позицията на ирландския ковчежник бе подложена на критики от страна на опозиционните депутати, които твърдят, че Дъблин трябва да вземе парите. За правителството, обаче, залозите са по-високи, пише Bloomberg.

Корпоративният данъчен режим в страната е крайъгълен камък на икономическата политика, който привлече компании, като Google Inc и Facebook Inc в ирландската столица. Дори когато Ирландия беше принудена да потърси международна помощ преди шест години, тя устоя на натиска да промени начина, по който се облагат фирмите. Въпреки че ръководството на Apple не се плашат от 12,5% ставка, правителството обеща да застане до мениджмънта на компанията, които, както казват, помага на икономиката.

"Ако направим нещо различно, би било равносилно на това да изядем семената за посев,“ каза Нунан за телевизия RTE във вторник. Той добави, че неуспехът в борбата по този казус „ще навреди на бъдещите поколения“.

Apple и Ирландия отричат обвиненията в нарушение и твърдят, че не е сключвана никаква сделка. Производителят на iPhone е една от над 700-те американски компании, които имат подразделения в Ирландия. Общо, те осигуряват работа на 140 хил. души, сочат данни на Американската търговска камара в Ирландия.

За Apple, посочените просрочените задължения са капка в огромния океан от пари в брой. Миналия месец Apple имаше приходи от $232 милиарда, около $ 214 млрд от които са от чужбина. Компанията е генерирала около $4,45 млрд. на месец миналата година, така че цифрата в просрочие представлява около тримесечна печалба.

"Става въпрос за нашата репутация", каза Петър Вале, управляващ партньор по данъците в Grant Thornton Ireland, Дъблин. "Проблемът не е в самата сума, а в презумпцията, че Ирландия се ангажира с някакви смешни операции, свързани с данъците, в идеята, че ние даваме специални оферти и т.н.".

Правителството твърди, че дори и ако се вземат тези пари, европейските правила налагат те да се използват за плащане на част от националния дълг на Ирландия, който е 180 млрд. евро.

Все пак, на фона на скрибуцащата здравна система на Ирландия, натискът върху правителството за промяна на курса нараства. Опозиционната партия Шин Фейн каза, че правителството не трябва да обжалва всяко неблагоприятно решение и обяви идеята за обжалване за "фарс".

Последни новини
Още от Новини