Путин и Ердоган се срещат в Санкт Петербург

Очаква ли се затопляне на отношенията

Владимир Путин, президент на Русия. Снимка: Ian Waldie/Bloomberg Владимир Путин, президент на Русия. Снимка: Ian Waldie/Bloomberg

Приятели отново? Днес, 9 август, турският президент Реджеп Тайип Ердоган се отправя към Санкт Петербург, за да се срещне с руския държавен глава Владимир Путин в опит да възстанови отношенията между двете страни. Русия е важен икономически партньор за Турция, а и важна сила във войната в Сирия.

Срещата идва почти 9 месеца след като Турция свали руски самолет в близост до сирийската граница – акт, който руският президент Путин обяви за „забиване на нож в гърба“. В отговор той наложи серия икономически санкции на Турция, а изглежда най-силно влияние оказа забраната на чартърни полети, превозващи руски туристи към турските плажове. През юни руските туристи в Турция намаляха с 93% на годишна база. Турският износ към Русия също се понижи сериозно, отбелязвайки спад от 63% на годишна база през същия месец, предаде Bloomberg.

По отношение на войната в Сирия обаче позициите на двете страни остават крайно разнопосочни. Русия твърдо подкрепя сирийския президент Башар Асад, докато Турция подкрепя бунтовниците и иска отстраняването на Асад. В интервю, излъчено по руската национална телевизия в понеделник, 8 август, Ердоган нарече Асад „убиец“, който не трябва да бъде подкрепян. Неговият говорител Калин каза пред ТАСС, че „в сътрудничество с Русия, бихме искали да спомогнем за политически преход в Сирия възможно най-скоро“.

„Това може да е шанс за Ердоган да покаже на турското общество, че не е изолиран. Ердоган обича да държи козове в ръцете си и може да се очаква да използва срещата си с Путин, за да изпрати съобщение на САЩ“, коментира Озгур Унлюхисарчикли от непартийния американски публичен мозъчен тръст German Marshall Fund of the United States.

Говорителят на Ердоган Калин каза още, че Турция се интересува от възобновяване на преговорите за проекта Турски поток – газопровод, който трябва да бъде изграден в партньорство с Русия.

Последни новини
Още от Новини