Verizon потвърди сделката за 4,8 млрд. долара за Yahoo

Сделката ще приключи в първото тримесечие на 2017.

Логото на Yahoo пред седалището й в Сънивали, Калифорния. 7/1/2016. Photographer: Noah Berger/Bloomberg Логото на Yahoo пред седалището й в Сънивали, Калифорния. 7/1/2016. Photographer: Noah Berger/Bloomberg

Американската интернет компания Yahoo! обяви на 25 юли, че е сключила споразумение с телекомуникационния гигант Verizon за продажба на основната си уеб дейност за 4,8 млрд. долара, с което слага край на двайсетгодишното си съществуване като независима компания, съобщи Bloomberg.

Yahoo! започна като стартъп в Станфорския университет в зората на интернет епохата, за да изостане до далеч по-младите си конкуренти като Google и Facebook.

Главният изпълнителен директор на Verizon Лоуел Макадам каза в съобщение, че дейността на Yahoo! Ще бъде интегрирана в същото подразделение като тази на AOL, купена миналата година, „за да помогне за ускоряване на приходите ни от онлайн реклама”, съобщи АФП.

 

Сделката в кеш включва недвижимите имоти на Yahoo! Но без интелектуалната собственост, която ще се продава отделно. Yahoo ще запази дяловете си в Alibaba Group Holdings Ltd и Yahoo Japan Corp с обща пазарна капитализация от 40 млрд. долара.

 

За втори път за 2г. Verizon поема останките от паднала интернет звезда, за да разшири дигиталния си обхват, съобщава АП. Най-големият в САЩ безжичен оператор плати 4,4 млрд. долара за AOL.

Yahoo се разделя с мейл услугите си и сайтовете си за новини, финанси и спорт, наред с рекламните инструменти под натиска на акционерите, на които им омръзна да чуват за спадащи резултати в последните 8г., пише още АП.

Сделката ще приключи в първото тримесечие на 2017.

Сделката трябва да бъде одобрена от регулаторите и е изправена пред трудности за интеграцията, както и да бъде подкрепена от акционерите на Verizon, „което може да е проблем”, коментира Recode.

Последни новини
Още от Новини